Beschrijving van bruggenhoofd Gent.

Gedetailleerde beschrijving van de bunkers en hun bewapening.

Een overzicht van enkele steeds terugkomende zaken. Hieronder de soms toegepaste grachtoverbruggingen.

Enkele terugkomende specifieke details van de bunkertjes.

Grachtoverbruggingen

Sommige bunkers zijn zodanig gebouwd dat ze direct aansluiten bij een bestaande gracht en hierdoor de loop van de bestaande afwatering gingen storen. Soms is men hiervoor lokaal de gracht gaan herleggen of overbruggen.

Hiervoor werden soms speciale grachtelementen (goten en deksels) gebruikt.

Hieronder een korte bloemlezing van wat er van dit type zaken terug te vinden is aan TPG.

Grachtelementen, Sleuven en deksels

Bij het bouwproject D (regio Oosterzele) vindt men alvast deze specifieke grachtoverbruggingselementen terug bij de bunker Av12 te Gijzenzele. Hier loopt de gracht vlak naast de weg maar komt de bunker zo kort tegen de openbare weg te liggen dat er geen ruimte meer voor was. Daarom werd de gracht letterlijk over een aantal lopende meters vervangen door zware betonnen "originele" goten en deksels.

Specifieke grachtelementen met brugje over gracht

Merkwaardig maar zeker origineel zijn deze grachtelementen terug te vinden bij de bunker D19 te Kwatrecht.

Hier werd plaatselijk de gracht langs de spoorlijn omgelegd omdat anders de bunker er ook overheen zou hebben gelegen. Hier heeft men letterlijk de gracht rondom het voor de bunker onteigende terreintje gelegd met specifieke grachtelementen. Deze zijn nog 100% origineel alsook het nog altijd bestaande brugje om het terreintje bij de sporen met de bunker te kunnen bereiken.

(Originele foto uit 2006: Collectie Kris Vlaeminck)

Respecteer hier de veiligheid aub en volg de waarschuwingen op de borden over spoorlopen!!!

Bunkers over grachten heen gebouwd

De twee nochtans zeer unieke in 2006 gesloopte bunkertjes S5 en S6 te Kwatrecht stonden juist achter de huidige spoorwegbrug langs dezelfde spoorlijn Oostende-Brussel in Kwatrecht dan de bunker D19.

Omdat men hier met de bunkers zo kortbij de brug in combinatie met grachten aan beide zijdes niet weg kon met het water, werden hier aan beide zijdes de bunkers met een overwelving over de grachten heen gebouwd.

Allicht heeft het te vaak verstoppen van deze doorsteken als argument gebruikt om de bunkers in 2006 dan toch maar te slopen.

Oude foto: Collectie Guido De Jongh - Simon Stevin Stichting

Originele plannen: Koninklijk Legerarchief - De Moskou-archieven